Fredslekene i Moss

Fredslekene arrangeres hvert år i Moss i august. Sentralt i lekene er Christian Frederik-løpet og Herulf Cup. Christian Frederik-løpet er et profesjonelt løp oppkalt etter den danske Christian Frederik som var konge i Norge en kort periode i 1814. Han ble senere kong Christian VIII av Danmark.

Motarbeidet kronprins Carl Johan av Sverige

Det er ikke så veldig rart at den danske tronfølgeren Christian Frederik hedres i Norge. Christian Frederik var svært aktiv i motstanden mot planene til den svenske kronprinsen Carl Johan. Kronprins Carl Johan ville veldig gjerne innlemme Norge i Sverige, men han fikk motstand mot dette både i Norge og i Danmark. Den danske Christian Frederik ble smuglet inn i Norge og han kunne nå fra sin posisjon som stattholder og senere som konge, motarbeide planene til den svenske kronprinsen.

Hvorfor hedre en danske i Moss?

Nettopp det å hedre Christian Frederik med fredslekene i Moss og ikke på Eidsvoll, Christiania eller Hvaler, ligger i denne dramatiske historien om Carl Johan og Christian Frederik, om Sverige, Norge og Danmark. Christian Frederik ble smuglet inn i Norge og satte først sin fot i Hvaler, han arbeidet i Christiania både som stattholder og som konge, han ble valgt til konge på Eidsvoll og han abdiserte til slutt på Bygdø kongsgård. ’Så hvorfor hedres han i Moss?’ lurer du kanskje på.

Det var i Moss at Christian Frederik inngikk en avtale med Carl Johan. Etter at Riksforsamlingen kom sammen på Eidsvoll i 1814, så nektet Carl Johan å akseptere selvstendigheten til Norge og gikk derfor inn med armeen i Norge. Norge måtte be om våpenhvile. I Moss avtalte Christian Frederik og Carl Johan at Christian Frederik skulle forlate Norge og overdra makten til statsrådet. Avtalen ble en viktig avtale for Norge og er bedre kjent som resultatet fra konvensjonen i Moss. Slik ble datoen 14. august 1814 en historisk viktig dato for Norge. Og nå hedres Christian Frederik hvert eneste år med Christian Frederik-dagene, Fredslekene og Christian Frederik-løpet i august.

Fredslekene med fredsseminar

På programmet til Fredslekene får du tilbudet om å lære mer om nettopp historien gjennom å følge historiepatruljen. Programmet for historiepatruljen skifter fra år til år, men her legges det stor vekt på Mossekonvensjonen, fredstalen og omvisning i museet. Konventionsgaarden har gjerne et foredrag om Christian Frederik for deg som vil vite mer. Foredraget blir gjerne holdt av kjente historikere som for eksempel forfatteren Karsten Alnæs. Foredraget er høydepunktet i og en del av fredsseminaret i Konventionsgaarden.

Innholdsrikt program

 Det er nesten som om Moss virkelig kommer til liv under Fredslekene. Når Fredslekene går av stabelen i august hvert eneste år, så er nemlig hele Moss med på laget for å lage et spennende, innholdsrikt program med Christian Frederik-løpet i sentrum. Her bidrar Konventionsgaarden, Herulf Cupen og Litteraturfestivalen, Sommerfestivalen og Matfestivalen. Og, her bidrar kirken med egen Fredsgudstjeneste og Fredsvandring. Dette er en del av kirkens sommerfestival og det holdes flere spennende konserter i deres regi. Samtidig arrangeres det også en litteraturfestival i Moss, nemlig Møllebyen Litteraturfestival. Festivalen er et samarbeid mellom Moss bibliotek og House of Foundation. Her inviteres det spennende forfattere og gode bøker blir presentert. Under Fredslekene kan du og barna delta i Christian Frederik-løpet, følge håndballcupen, lytte på vakker musikk, lese god litteratur og sist, men så absolutt ikke minst, finne god mat på matfestivalen. Matfestivalen arrangeres i gågaten under Fredslekene og her er det lett å finne noe som faller i smak for enhver.

Ja, det er nesten som om Moss virkelig kommer til liv og blomstrer i august. Alt sammen for å hedre danske Christian Frederik som var en viktig brikke når Norge ble selvstendig.