Guiding i Konventionsgaarden

Hovedbygningen på Moss jernverk blir kalt Konvensjonsgården nettopp fordi Mossekonvensjonen ble forhandlet fram og underskrevet her.

Konventionsgaarden

Hovedbygningen, eller administrasjonsbygningen som den også ble kalt, ble bygd ved Storebro som går over Mossefossen. Byggeprosessen startet i 1756 og ble påbegynt av Erik Anker. Administrasjonsbygningen ble tatt i bruk, men den stod ikke ferdig før i 1778. Det var brødrene Bernt og Jess Anker som fikk bygningen ferdigstilt. Bygningen ble pyntet med en flott barokkhage utenfor med dekorative kaskader av vann. Bernt Anker var en gjestfri mann som inviterte overklassen fra Christiania til store fester i denne bygningen og 1784-1805 regnes derfor som bygningens glanstid. Bernt Anker underholdt også med egne teaterstykker som han selv hadde skrevet, instruert og som han selv hadde hovedrollen i. Glanstiden til bygningen er nok over, og nå i etterkant huskes nok administrasjonsbygningen best som Konventionsgaarden etter at Christian Frederik i 1814 fikk forhandlet fram fred gjennom en våpenhvile med Sverige nettopp her. Christian Frederik bodde i Konventionsgaarden i de dagene da forhandlingene foregikk. På den norske siden så forhandlet Collett og Aall, mens de svenske forhandlerne bar kjente navn som Skjöldebrand og Björnstjerna. De forhandlet fram en konvensjon som på den tiden nok ble sett på som et nederlag for Norge, men som sikret fred i Norge og at den norske Grunnloven ble akseptert.

Konventionsgaarden blir fredet

Det at denne bygningen ble brukt til en så stor historisk hendelse som å redde selveste Grunnloven gjennom en fredsavtale, det var nok av den største betydning når bygningen ble fredet i 1923. Gården var en viktig brikke i flere historiske begivenheter som for eksempel da den fungerte som lasarett under den store koppeepidemien i 1876. Vel å merke, bygningen i seg selv ble såpass påkostet den tiden den ble bygd at den ville nok ha blitt fredet uten å ha vært en så viktig historisk brikke også.

200 års-jubileum

I 2014 feiret vi 1814 over hele landet og markeringen i Moss var ikke noe unntak. Her besøkte kronprinsparet bygningen, kronprinsen holdt fredstalen og de deltok i jubileumsprogrammet. Mossekonventionen ble lånt fra Stortinget og lå på utstilling i gården slik at publikum kunne få se den originale avtalen i et glassmonter i salen i andre etasje. Også stortingspresidenten Olemic Thommesen besøkte gården under jubileet.

Guidet tur i Konventionsgaarden

Under Christian Frederik-dagene så arrangerer Moss by og industrimuseum guider i 1814s rette ånd. Da kan du følge historien til Jernverket, til Konvensjonsgården, til Mossekonvensjonen og til celluloseproduksjonen under M. Peterson & Søn. Her plasseres Moss på det historiske norske og det nordiske kartet og du får en bedre innføring i detaljene mens du ser de historiske stedene der det virkelig skjedde. Det er en spesiell opplevelse om du velger å bli med på selveste 14. august. Da starter dagen på Christian Frederiksplass ved Storebro med Fossefrokost og du kan være publikum på hovedarrangementet som er Fredstalen. Fredstalen blir gjerne holdt av noen som kjenner arbeidet for fred og som er kjent for sitt arbeid for nettopp dette. Kjente personer som kronprins Haakon, Thorvald Stoltenberg, Erik Solheim og Erik Fosse har holdt denne talen tidligere. Etter talen og noen musikalske innslag, så kan du ta turen innom Konvensjonsgården og la deg guide gjennom de 200 årene. Moss by- og industrimuseum er en del av Stiftelsen Østfoldmuseene.

Dagens Konvensjonsgård 

Konvensjonsgården fortsatte å fungere som en administrasjonsbygning. Også etter at den ble fredet i 1923. M. Peterson &Søn administrerte driften av cellulosefabrikken fra gården. Nå tilhører den, akkurat som Moss jernverk, Höegh eiendom. Det er ikke alle bygningene som er bevart fra den tiden, men Konvensjonsgården, arbeiderboligene og møllen ved fossen er tatt vare på og disse er vel verdt en titt for den historie- og den arkitekturinteresserte.