Jeløya rundt

Jeløya rundt er et vakkert eventyr som for første gang ble arrangert på vårparten, men som nå går av stabelen under Christian Frederik-dagene i august. Kanskje tror du at det løpes eller sykles, men Jeløya Rundt er fysisk sett faktisk Jeløya rundt, noe som betyr at det padles i kajakker rundt denne vakre øya i Oslofjorden.

Øy i ytre Oslofjord

Jeløya er, for de som ikke er så kjent, en stor øy i ytre Oslofjord –den er på hele 19 kvadratkilometer,med 4 km bredde og en lengde på cirka en mil. Øya er kjent for behagelige kyststier som går rundt hele øya, for et gammelt kulturlandskap, for gode badeplasser og for gamle gårder der du kan finne deg noe godt å spise eller litt kunst og kultur.

Jeløya rundt

 Det vakre eventyret er på hele 27 kilometer. Denne går på utsiden, mens det er en litt kortere etappe som går på innsiden. Du velger selv hvilken bane du ønsker alt etter hvor erfaren padler du er og hvor vant du er til åpent farvann. Jeløya rundt er en populær treningsrute for erfarne roere i området rundt Moss. Blir du med og padler Jeløya rundt i kajakk, så får du sett øya fra dens beste side, nemlig kyststripen fra vannkanten. Her padler du forbi badeplasser med karakteristiske rullesteiner eller grovere fin sand og forbi vakkert kulturlandskap. Eller du kan bli med for å vinne og bare suse forbi dette vakre landskapet som øya har å by på. Opplevelsen blir nok minst like vakker for deg som elsker å padle. Det er mange som trener på nettopp denne ruten både fordi den er vakker og også fordi den er krevende nok til trening. Dette er absolutt et eventyr som det er verdt å få med seg enten du havner på førsteplassen eller ikke. Husk å melde deg på på nettsidene og se resultatlisten etter konkurransen. Premier deles ut ikke lenge etter at den siste padleren er i mål.

Moss roklubb

 Nettopp Jeløya huser Moss roklubb som er en av Norges største roklubber. Klubbhuset ligger nærmere bestemt på Rosnes der det er en egen brygge til sjøen. Inne i huset er det garderober og treningsrom. Klubben er åpen for roere som er svømmedyktige og som er over 10-12 år. Dette er ingen ung klubb, Moss roklubb ble stiftet allerede i 1878, da kapproing i Sundet sammen med besøk av kongen var årsak til at byen igjen myldret av liv. Kong Oscar II ble vitne til en kapproing på 5000 alen som startet fra Kjellansviktangen. Distansen ble rodd på bare 12 minutter og 54 sekunder av den raskeste båten. Selv om klubben faktisk ble stiftet, så var ikke beboerne klare for å drive roklubben. Det ble arrangert regattaer, men uten engasjement fra roklubben. Først i 1914 ble engasjementet stort nok igjen til å stifte roklubben på nytt. Denne gangen med 16 aktive medlemmer og 13 passive medlemmer. Likevel, til tross for noen primus motorer, så måtte klubben stiftes på nytt. Denne gangen i 1927 og denne gangen klarte noen ivrige sjeler å få med seg hele 100 medlemmer. Først hadde klubben båthus ved Sundet på Havnevesenets lager og etter hvert ble det altså bygget et klubbhus på Rosnes på Jeløya.

Den årlige Østlandsregattaen

 Hvert år arrangeres Østlandsregattaen over to dager i juni. Regattaen arrangeres av Moss roklubb og resultatene blir lagt ut på internettsidene til klubben. Dette er også noe å få med seg for deg som liker godt å ro.