Christian Frederik-løpet

Christian Frederik-løpet er et profesjonelt løp sentralt i og selve høydepunktet for Fredslekene i Moss. Løpet er et byløp som arrangeres under Christian Frederik-dagene i august hvert år. Både Christian Frederik og august står sentralt i byens og i hele Norges historie nettopp fordi det var her i Moss at danske Christian Frederik som Norges første valgte konge sluttet fred med svenskene i 1814.

Spennende løp

Christian Frederik-løpet er et spennende løp med rom for både barn og voksne – aktive trimmere og mosjonister. Løypen starter og slutter i gågaten og den er fylt med spennende innslag av asfalt og grus på gater og stier gjennom hele Moss. Her går løypen gjennom sentrum, over bryggen og gjennom flere parker. Løypen er ikke akkurat kupert, men den går gjerne over noen heller og brostein. For deg som liker å forberede deg, så legges det ut både kart og video med oversikt over hele løypen. Løypen skifter litt fra år til år, men start og slutt er alltid i gågaten.

Barn, ungdom, vandrere og aktive trimmere

Arrangørene setter opp to løyper for de yngste deltakerne. Lengdene er på 704 meter og 1408 meter for de mellom 4-7 år og for de mellom 8-12 år. De som deltar på disse løpene starter som regel før løpene for aktive trimmere, men aller, aller først starter løpet for vandregruppen. Denne løypa er på 10 km. Det er også den siste løypen som starter og her kan alle aktive fra 13 år og oppover delta. Vil du ha en litt kortere løype, så kan du delta på den som starter litt før, den er på 5 km. Det er Kondis som kontrollmåler løypene og den på 5 km er faktisk på 5,2 km, mens den på 10 km er 10 km. Det er flere drikkestasjoner langs løypene. En i Kanalparken, en i Nesparken og en ved målet.

Dersom du vil delta i Christian Frederik-løpet, så kan du delta for å vinne. Er du av de tre raskeste på 5 km og på 10 km blir du premiert og hedret, og vinneren av hver klasse får selvsagt en premie. Det deles ut medalje og teknisk løpetrøye til alle deltakerne.

Følg Christian Frederik-løpet på Twitter og sosiale medier

Christian Frederik hadde nok ikke særlig hjelp av sosiale medier når han arbeidet for fred og for at Norge skulle bli et selvstendig rike, men løpet som arrangeres i hans navn har god støtte i sosiale medier. Løpet har egen Facebook-side og det postes bilder på Instagram. Du kan også følge løpet direkte via Twitter om du ikke har muligheten til å møte opp i sentrum den dagen og se på løpet selv. Enten ved siden av løypen eller på den store skjermen som settes opp. Kanskje følger du løpet både på Twitter og på skjermen, da får du nok med deg alle de nødvendige detaljene og du kan glede deg over spenningen i løpet.

Arrangørene og primus motor

 Det er Moss Idrettslag og Moss2014 som arrangerer løpet. Håkon Sæther er svært engasjert i arrangementet og han var primus motor bak det første løpet som ble arrangert i august i 2011. Den første gangen løpet ble arrangert så deltok det over 500 mennesker og det er helt trygt å si at løpet ble en stor suksess. Løpet har ikke blitt mindre populært etter den første gangen. Det er nøye planlagt og har en plass til alle fra 8 år og oppover. Dette er nok mye av årsakene til at det faktisk et av høydepunktene når Moss feirer og hedrer Christian Frederik i august, hele 200 år etter konvensjonen.